Varukorg
 • Fri frakt över 300 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Prisgaranti
 • En blomma kan inte blomma utan solsken, och en människa kan inte leva utan kärlek!
  Hjärta för amerikanska 50 tals bilar

  Hjärta för amerikanska 50 tals bilar

  Daniel brinner verkligen och har hjärta för amerikanska 50 tals bilar. Det märks på hela hans sätt att vara och entusiasmen som finns. Han har även ägt Sylvester Stallones Cheva Impala 58. Men hur kommer det sig att man är så starkt engagerad till att göra en rosthög till en fabriksny bil? Här berättar vi mer hur Daniel har tagit sin hobby till nya nivåer.

  Daniel Blomqvist bor i Boxholm, har fru och tre barn. Under småbarnsåren blev det inte så mycket av sin hobby då familj och hans företag tog det mesta av tiden. Hans pappa var konstnärligt lagd och han liksom sin bror har fått mycket ärvt från grunden. Daniel berättar att brodern Mikael fick målandet och att Daniel fick skapandet och det går åt när man ska förvandla en rostig Chevrolet 1959 till en fabriksny bil.

  Den röda bilen, pekar Daniel är nog den som varit sämst i skick som jag har fått hem, för det är just det som är starten, han sitter på Internet och letar bilar i USA, det kan vara lite knepigt eftersom internetsidan han använder är starkt begränsad per delstat, så det blir en del sökande innan jag träffar rätt berättar han. Han studerar fotografier noga innan han slår till och ser du hål i golvet på 2 olika ställen kan du vara ganska säker på att du får byta hela golvet. Men den röda bilen var även dålig i karossen, sämre än vad han först trodde.

  Daniel visar underedet till sin Chevrolet El Camino 1959 års modell
  Daniels egen Chevrolet 1959
  Daniels egen Chevrolet Impala 1959

  Hur känns det att få hem en bil som nästan inte håller ihop?

  Känslan är svår att förklara, det viktiga är att inte se allt jobb på en och samma gång, utan att börja och ta små steg, för att sedan ta dig an nästa steg. Fortsätter man så brukar det som regel inte bli så tungt psykiskt. Du ser resultatet skrattar Daniel, och pekar på den färdiga bilen där ser du en i princip fabriksny Chevrolet Impala 1959.

  Gör du allt jobb själv?

  Nästan allt, jag klär tex inte om säten det gör en person jag känner. Men all plåt, lack och montering gör han på plats i sin lokal i den lilla bruksorten Boxholm. Motorer brukar jag också ta hjälp av riktiga V8 pojkar. Jag har kontakter som kan plocka isär och ihop en V8 på väldigt kort tid. Dessa kontakter är guld värda. I många fall använder och renoverar han originalmotorerna som suttit i samma bil eller från samma årsmodell, men nu ska jag testa ett nytt grepp och pekar bortåt en Chevrolet Belair 1959, den ska få en toppmodern motor, datastyrd. Jag tror kommande generationer kommer att uppskatta detta och få en fräsch motor som fungerar när man vill. Men kommer du att överge V8 mullret? Nej, det kommer mullra lika härligt från den motorn som en tidsenlig motor. Man kommer bort från lite strul genom att använda nyare teknik. Det kommer kännas skönt att dra iväg 50 mil på en bilträff och veta att motorn fungerar hela vägen.

  Sylvester Stallones Chevrolet Impala 58 har du ägt?

  Ja, av en händelse så hittade jag denna bil hos en bilhandlare i San Antonio, Texas. Bilen hade ett högt pris men det var väldigt frestande att äga en bil som Sylvester Stallone har ägt. Även om jag har sålt bilen vidare till Härnösands Bilmuseum så är det en rolig historia. Hur kunde du vara säker på att det var Sylvester som hade varit den rättfärdige ägaren av bilen? Jag fick det styrkt genom registreringsbevis och fotografier av bilhandlaren, även registreringsskyltarna i original hittade jag bakom sätet när bilen hade anlänt till Sverige. Idag har även ägaren av Härnösands Bilmuseum haft personlig kontakt med Sylvester Stallone som bekräftade att han ägde bilen mellan 1979 – 1984 Det som var extra kul med just den här bilen var att den är helt i original, inte ombyggd, inte modifierad utan är exakt i det skick den var när Sylvester en gång hade den.

  Mancave som blev ett lager för nya objekt

  Under tiden som Daniel renoverat bilar så har han även låtit uppföra en personlig dröm om en mancave, ett ställe där man njuta av tillvaron och ta emot besökare och prata bilar. Inredningen går helt i retro och rockabillystilen med en egentillverkad soffa byggd av fronten från en Cheva 1958. Men inser att Mancaven har förvandlats till ett lager för nya objekt? Ja, ler Daniel jag måste ha dom någonstans och vad vi ser är en Chevrolet Belair 1959 och en Oldsmobile 1959 som väntar på att få sin nya kostym i originalskick, förutom motorn då säger Daniel. Sen kan planerna ändras på vägen, men det är det som är kul med detta skapande.

  Soffa av Chevrolet front

  Daniel har även byggt en Chevrolet leksaksbil!

  På en plåttunna intill en vägg hittar jag en miniatyr av en Chevrolet. Den är lite speciell berättar han, jag köpte en modern leksaksbil och tog bort karossen, ökade hjulbasen och lät bygga en identisk Cheva av den. Så den fungerar? Javisst ler Daniel och snurrar i gång sin leksaksbil. Det torde vara varje unges dröm med bil intresse från 50 tals eran att få äga en sådan leksaksbil.  Jag är nog ganska ensam om att äga en sådan berättar Daniel som byggde den av glasfiber. Sin konstnärliga ådra är jag efter besöket inte det minsta förvånad över.

  I en glasmonter i sin mancave hittar vi fler spännande saker, bla lite pokaler han har vunnit på olika bilutställnigar för olika bilar, och på en av hyllorna återskapar han bilden av hur det kan se ut när en bilrenovering pågår av en demonterad Chevrolet. På väggen ut till verkstaden har han målat baksidor av olika modeller av chevor.

   

  Cehvrolet Impala 1959
  Chevrolet leksakbil

  Nuvarande objekt

  Ute i verkstaden hittar vi ett skal av en Chevrolet El Camino 1959 snyggt uppsatt i ett kaross-ställ för att skapa fria arbetsytor. På denna har jag bytt ut all plåt på undersidan bortsett från kardantunneln som är i original. Han har gått kurs i plåtbearbetning och även införskaffat de nödvändiga maskinerna för att kunna forma och böja plåt i alla dess former. Det går åt betonar han, alla objekt har ofta en massa plåtjobb som måste fixas, även om det finns gott om ekonomiplåt så händer det ofta att han måste ta fram egna plåtar för att lyckas återskapa det till original. På sin examen lät att göra en snygg Chevrolet skylt helt i plåt, men kan liknas vid en emaljskylt. Att dom konstnärliga dragen finns i varje ådra kan vi konstatera efter denna intervju! Ni som sett Ricks Restoration från Las Vegas i USA på tv vet vad jag talar om, Här har vi Sveriges svar på densamma skillnaden är renoveringen av gamla Coca Cola maskiner, men det kommer, det är jag ganska övertygad om.

  Skribent: Morgan Sehlstedt

  Vad vill du göra nu?
  >>Titta på Gubbkepsar
  >> Titta på retro Herrskjortor
  >> Se hur många 50 tals nostalgibilar det finns i Sverige

  Chevrolet Belair renoveringsobjekt
  Modell av en chevrolet