Varukorg
 • Fri frakt över 300 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Prisgaranti
 • Det finns ingen bot för kärleken, annat än att älska mer.
  Pinup

  Pinup -Varifrån kommer uttrycket?

  Pinup -Varför fick utvikningstjejerna heta det eller pinuppor?

  Pinup eller som vi säger på svenska, pinuppor framkom som ett fenomen under andra världskriget. Syftet med dessa var att det skulle ge uppmuntran med lättklädda damer i olika poseringar under de svåra förhållanden som rådde under krigsåren.  Den kanske mest kända pinup tjejen som vi känner till är skådespelerskan och tillika filmstjärnan Marilyn Monroe men andra kändisar som gav sina kroppar till soldaterna var Betty Grable, Bettie Page, Sabrina vid namnet Norma Ann Sykes och Lana Turner. Gemensamt var att de var utvikningstjejer eller Pinup. De blev berömda och alla gemensamt var att de slutade sina karriärer i Kalifornien med uppdrag som välrenommerade och kända skådespelerskor.

  Var kommer uttrycket Pinup ifrån?

  Uttrycket faller sig väldigt naturligt och är inte svårare än att ”PIN UP” dvs. Nåla upp eller sätta fast med häftstift på lämpliga platser runt om i världen.

  Är glamourmodell samma som Pinup?

  Att visa sig lättklädd på bild har skett i en rasande utveckling och det är viktigt att hålla isär begreppen, bilder på lättklädda kvinnor, så kallade pin up-bilder, fick sitt stora genombrott i bland annat USA under 1940-talet. Bilder av den typen fick ett ännu större genomslag från 1950-talet, då det kända magasinet Playboy börjades ge ut i Nordamerika. I Storbritannien hade den kända dagstidningen The Sun dagligen publicerat bilder på lättklädda kvinnor sedan år 1969. Begreppet glamourmodell har inget alls med Pinup att göra utan skulle i stället vara en fotomodell som avbildas lättklädd på foto och i stället vara som lite bättre förebilder, mot de betydligt mera lättklädda pinup damerna. I Sverige fick denna typ av bilder på lättklädda damer sitt genomslag i herrtidningen FIB aktuellt på 1970-talet. Den tidningen kom dock så småningom att bli en betydligt grövre pornografisk tidning, som idag inte överhuvudtaget innehåller något som skulle kunna kallas för glamourfotografi.

  Kontrasternas magasin och sociala medier dök upp

  Under 1990-talet började en ny typ av livsstilsmagasin för unga män och pojkar att dyka upp i Nordamerika och Europa. Exempel är Loaded och FHM i Storbritannien samt Maxim och Stuff Magazine i USA. Liknande tidningar slog även igenom stort i Sverige. Magazine Café startades 1993 och 1996 anslöt sig den tidigare musiktidningen Slitz till samma stil och genre. Numera finns även Moore Magazine och den svenska utgåvan av FHM på samma marknad. I Sverige är det huvudsakligen i dessa tidningar som glamourmodeller medverkar. Idag har även Instagram börjat att fungera som en era för miljoner av glamourmodeller i alla dess olika slag. Skillnaden från förr tills idag är att det aldrig varit enklare att bli glamourmodell som nu idag. Det finns dom, både tjejer och killar som lyckats att tjäna en förmögenhet att på olika sätt att synas genom Youtube och andra kanaler för att nå ut med sitt budskap och inte minst att visa sin skönhet och glamour.

  Hur började den privata glamourfotograferingen bli populärt?

  Det sägs att det startade någon gång på 1960 talet då författaren och tillika affärskvinnan Helen Gurley Brown genom sin bok ”Sex and the Single Girl” uppmanade kvinnor att visa lite mer av sig själva genom att dra upp sin kjol lite utmanande ute i det sociala livet. Detta kom att bli starten på att det inte längre enbart var för de kända personerna, utan istället gav det mod för vanliga tjejer att få mer självförtroende och vågade visa mer av sig själva ute i det privata livet.

  Från Pinup, till glamour startades av kända filmstjärnorna, hur det kommer att utvecklas i framtiden kan vi bara sia om, hur som helst så tror vi att fenomenet kommit för att stanna. Det finns också kläder som kallas för pinupkläder