Varukorg
 • Fri frakt över 300 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Prisgaranti
 • En blomma kan inte blomma utan solsken, och en människa kan inte leva utan kärlek!
  Pennkjol av Christian Dior

  Chistian Dior skapade en era av Pennkjol

  Christian Dior skapade pennkjolen och mycket av det genuina retromodet

  Christian Dior var en känd fransk modeskapare som är fadern till mycket av det retro och 50 tals mode som Glinder idag erbjuder många modeller av i många härliga färger och mönster. Christian Dior föddes 1905 i Normandie och kändisskapet fick han genom att han grundade modeföretaget DIOR. Även om hans föräldrar ville att han skulle bli diplomat så hade Christian helt andra planer med livet. Han ville satsa på konst och skapa vackra saker. Det var där resan började som ett av världens mest kända modehus genom tiderna. Det kom att bli två varumärken som Christian Dior skapade. Ett var DIOR och ett annat var The New look. Vi kommer i denna berättelse att skildra Diors ritande och som kommer att ge människor långt in på 2000 talet nya moderna kläder med former som togs fram redan 1930 och 1940 talet.

  I slutet av 1940 talet ritade Christian Dior pennkjol

  I slutet på 1940 talet så ritade Christian en pennkjol, man kan redan på namnet höra att det skulle vara en kjol med raka linjer. Denna pennkjol introducerades i slutet på 40 talet. Designen slutade med en rak modell utan någon som helst volym. Pennkjolen utvecklades så att den hade gångveck, slits eller sprund i sidan eller söm baktill. En sak som aldrig har ändrats på är att en pennkjol, den är alltid rak i modellen och har varit så sedan introduktionen för 80 år sedan. Pennkjolen kan också kallas för minikjol. Under de första åren var materialet oftast 100% bomull men allt efter tiden gått så finns det pennkjolar i dom flesta textilmaterial liksom också många olika färger och underbara mönster. När stretchtyget kom förvandlades modet till att bli mycket komfortabelt att använda. Alla dessa material skulle Dior ha haft redan i början, hade modellerna sett annorlunda ut? Ja, troligen!

  Pennkjol av Christian DiorPennkjolen visade vägen till fodralklänningen

  När Dior skapade pennkjolen så kom det snabbt en utveckling även på den unika skapelsen. Man kunde ana ett helt rakt plagg med en överdel som satt ihop med kjolen. Denna skapelse har fått många namn genom åren. Nedan listar vi de namnen som pennkjolen fick med sin överdel.

  • Pennklänning
  • Fodralklänning
  • Miniklänning
  • Etuiklänning
  • Arbetsklänning
  • Vit fodralklänning

  Gemensamt med dessa olika klänningar är att det är en rak klänning likt en penna som följer kroppens former. Ska tillägga att ordet miniklänning är kanske det modernaste uttrycket men som också följde modet och utvecklingen av pennklänningen in på 80 talet och miniklänningen har kommit för att stanna. De mest använda uttrycken för denna modell av klänning är fodralklänning och pennklänning

  Pennkjolens användningsområde

  Idag, på det moderna 2000 talet är en pennkjol ett plagg som används till fest, dop, bröllop och andra kalas eller likväl som man även använder den som ett arbetsplagg. Moderna kvinnor som arbetar inom administration och kontor använder ofta pennkjol då det anses en smula åt det eleganta hållet. Även fodralklänning eller eller pennklänning är populära plagg att använda som arbetskläder på sin arbetsplats.

  Historien om Christian Dior följer oss och klär många kvinnor långt tid framöver

  Även om Christian Dior avled 1957 så har han kommit att spela en väsentlig stor roll för modeindustrin. Hans kreationer i form av dom modellerna som han ritade nyproduceras idag och används flitigt av moderna kvinnor. Det är särskilt viktigt för glinder att försöka berätta historien bakom de eleganta retroklänningar vi säljer och dess ursprung. Moderna, eleganta och vackra kläder behöver inte vara nytt, man tar en gammal idé och parar ihop det med dom nya moderna mönster och färgsättningar så återskapar man det gamla moderna modet som visar vägen för snygga klänningar i många år framöver. Christian Dior var en man som visade vägen för hela modeindustrin och kommer troligen också att göra under långt tid framöver.