Varukorg
 • Fri frakt över 300 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Prisgaranti
 • En blomma kan inte blomma utan solsken, och en människa kan inte leva utan kärlek!
  Gul chevrolet Cadillac

  Vad är Rockabilly stil & kultur?

  Vad är egentligen Rockabilly stil & kultur?

  Vad är egentligen Rockabilly stil och kulturen?  Först och främst en modern musikstil inspirerad av 1950-talets rock ‘n roll-era.
  Under senare år, särskilt i Sverige, har rockabilly blivit mer av ett koncept med matchande kläder, frisyrer och tatueringar.

  Bilar har alltid varit närvarande. Även om amerikansktillverkade bilar är utbrett är skillnaden mellan “raggare” och rockabilly-kulturen uppenbar. Rockabillies sätter bilproduceringsdatumet runt 1956 eller äldre, och de skulle hellre se ett rostigt hemmabygge med en bra motor än renoverade och flashiga amerikanska bilar med krom och glänsande lack.

  Raggare lyssnade på hits från 1950 och 60-talet om och om igen. Nu har rockabillierna ett genuint intresse i nykomponerade äldre och levande musik. När rockabillierna idag lyssnar på musik görs det helst med ”tinnysound” med lite blandning av punk och rock, men även betydligt modernare toner med det riktiga rockabilly gunget.

  Till skillnad från de mer vanligt klädda “raggarna” har rockabillierna valt en stil som är mer utförlig och elegant. De som är intresserade av tyg inom rockabilly-kulturen lockar också kvinnor. För både män och kvinnor finns en utvald garderob och man utformar håret i eleganta läggningar, inspirerad av det idylliska amerikanska 1950-talet och 60-talet.

  Den romantiska Hollywood eran har också påverkat och inspirerat modet, frisyrerna och danskulturen. Rockabilly-kulturen har också påverkats av en hårdare underjordisk värld där de gamla sjömans kulturerna nu har blivit accepterade med stora tatueringar, svängiga Rockabilly klänningar, pinup fotografering och ”Burlesque” (vilket delvis är en lätt version av striptease)

  Rockabilly kläder

  Kulturen är också starkt förknippar med ”Califorina Dreams”. Drömmar av rosa flamingos, Hawaii skjortor, bandanas, en blomma i håret och
  paraplydrinken från tiki-baren. Kläderna som används har samband med stilarna som användes på 1950 talet!

  rockabillykulturen

  Rockabilly Flamingo

  Rockabilly-konceptet i Sverige har fått mycket inflytande från “raggar” -kulturen. Båda delar ett gemensamt nostalgiskt intresse från 1950-talet, bilmarknader och shower.
  Den ursprungliga “raggaren” från 1960-talet och 70-talet är nu nära pensionsåldern och har istället blivit “fina” bilägare av en glänsande, snygg amerikansk nostalgibil.
  Klädseln i dagens Rockabilly kultur är främst klänningar för tjejer och rockabillyskjorta och de särskilda rockabillyhängslen med en snyggt matchande keps för herrarna!
  Det ska bli intressant hur denna subkultur utvecklas i Sverige, den som lever får se, en sak är säker det vilda raggarlivet på 60 och 70 talet har sett sitt slut, vi har idag en trevligare attityd och lever som vi lär.

   

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.